Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protokół Coimbry - artykuły dotyczące diety
#1
13 zasad diety protokołu z Coimbry

Autor: Tiago Henrigues

Kiedy zaczniesz swój protokół z Coimbry, otrzymasz kilka wskazówek dietetycznyc

Wytyczne te obowiązują z dwóch powodów: aby zwiększyć bezpieczeństwo protokołu i zwiększyć szanse na pomyślny wynik - znaczną poprawę objawów.

W tym artykule poznasz wszystkie znane wytyczne zgłoszone przez pacjentów dr Coimbra.

SPIS TREŚCI:

Jak uniknąć przytłoczenia tymi wszystkimi zasadami?

Zasada 1: Przestań jeść i pić całe mleko i produkty mleczne

Zasada 2: Przestań pić mleko roślinne wzbogacone wapniem, zielone koktajle lub zbyt dużo soku pomarańczowego

Po czym poznać, że mleko roślinne zostało wzmocnione?

A co z zielonymi koktajlami i sokiem pomarańczowym?

Zasada 3: Przestań jeść orzechy i wszelkie suszone owoce zawierające nasiona

Czy może to być spowodowane zawartością wapnia?

A co z fosforem?

Zasada 4: Unikaj spożywania zbyt dużej ilości açai

Zasada 5: Unikaj potraw z kuchni libańskiej przyrządzanych na bazie pasty sezamowej

Ile wapnia zawierają nasiona sezamu?

Zasada 6: Nie jedz sardeli ani sardynek z ościami rybnymi

Zasada 7: Przestań spożywać napoje gazowane

Zasada 8: Unikaj picia zbyt dużej ilości kawy

Zasada 9: Unikaj jedzenia zbyt wielu bananów, owoców gwiezdnych i owoców z rodziny Annonaceae

Dlaczego powinieneś uważać na owoce gwiezdne?

A co z owocami z rodziny Annonaceae?

Zasada 10: Ogranicz spożycie mięsa

Co to są aminy heterocykliczne?

Zasada 11: Pij co najmniej 2,5 litra (2,64 kwarty) płynów każdego dnia

Czy 2,5 litra to za dużo?

Zasada 12: Pamiętaj, że możesz jeść potrawy przygotowane z mleka, takie jak chleb, ciastka, ciasta i tłuczone ziemniaki - o ile masz pewność, że nie zostały wzbogacone wapniem

Ile wapnia jest w ciastach i ciasteczkach?

Wapń w chlebie

Zasada 13: Pamiętaj, aby codziennie jeść porcję zielonych warzyw liściastych

A co, jeśli przez pomyłkę zjadłeś kilka produktów bogatych w wapń?

Czy Twój lekarz prowadzący protokół z Coimbry zaleci Ci dokładnie taką samą dietę?

Jako dodatkowe noty, proszę pamiętać, że ze względu na charakter eksperymentalny wysokiej dawki witaminy D protokołów, lekarz może podjąć decyzję o zmianie niektórych z tych zasad w celu lepszego zaspokojenia jego cele terapeutyczne.

Jak uniknąć przytłoczenia tymi wszystkimi zasadami?

Musisz zrozumieć, dlaczego stoją za każdym zaleceniem dietetycznym.

Pozwoli ci to dostosować każdą wskazówkę żywieniową do własnych okoliczności, jednocześnie zapobiegając paraliżowaniu przez nadmiar informacji.

Kiedy zdasz sobie sprawę, dlaczego , jak staje się znacznie prostsze

Dlatego te wytyczne zostały podzielone na 13 łatwiejszych do opanowania reguł.

Ostrzeżenie: to jest dogłębny artykuł.

Zasada 1: Przestań jeść i pić całe mleko i produkty mleczne

Witamina D zwiększa zdolność wchłaniania wapnia z pożywienia.

Na pierwszy rzut oka może się to wydawać świetną rzeczą, ale tak nie jest.W rzeczywistości jest to główny powód, dla którego terapia witaminą D może stać się niebezpieczna. Dlaczego?
Ponieważ chociaż wapń jest niezbędny dla twojego zdrowia, zbyt dużo tego minerału może powodować różnego rodzaju problemy zdrowotne. W skrajnych przypadkach wysoki poziom wapnia we krwi może nawet prowadzić do dezorientacji psychicznej, śpiączki, a nawet śmierci.Ponadto, gdy nerki próbują usunąć nadmiar wapnia z krwi, możesz skończyć z wysokim stężeniem wapnia w nerkach.

Wiąże się to z dodatkowym zestawem komplikacji.Dlatego Lekarze Protokołu są tak najważniejsi w informowaniu Cię, w sposób jednoznaczny, że pokarmy bogate w wapń nie mogą być spożywane podczas stosowania protokołu.

Kropka.

To jest zasada niepodlegająca negocjacjom.

Ponadto witamina D stymuluje również naturalny proces resorpcji kości.To wtedy grupa komórek kostnych, osteo skrzep, powoduje erozję tkanki kostnej, powodując uwalnianie wapnia i fosforu z kości z powrotem do krwi - stąd termin resorpcja, ponieważ krew raz ponownie wchłania materiały budulcowe sprowadzony, aby pomóc w budowaniu tej kości.

Jak widać, spowoduje to dalsze zaburzenie poziomu minerałów we krwi.Z tego powodu poziom wapnia we krwi i moczu jest jednym z głównych problemów lekarza prowadzącego protokół z Coimbry.

Oczywiście nie wszystkie produkty mleczne są bogate w wapń

Jeśli chcesz dokładnie przedstawić zawartość wapnia w ponad 100 produktach spożywczych, w połączeniu ze szczegółowymi wskazówkami, jak dostosować swoją dietę do wyższych niż oczekiwane poziomów wapnia we krwi , możesz uzyskać do nich bezpłatny dostęp tutaj:

wersja z translatorem

https://ehvuos54he2vhlaz2omkwhxkny--vita...ich-foods/

wersja oryginalna

https://vitamindanswers.com/top-114-calcium-rich-foods/

Rejestracja nie jest wymagana.

Jednak, aby uprościć sprawę i zagwarantować, że żadna wysokowapniowa żywność mleczna nie zostanie omyłkowo przyjęta, zalecana jest dieta bez mleka.

Nie obejmuje to chleba, ciast ani ciasteczek przygotowanych z mlekiem, ponieważ zawartość wapnia w tych produktach byłaby znacznie niższa niż pełna szklanka mleka lub kawałek sera.

Więcej na ten temat w regule 12.

Zasada 2: Przestań pić mleko roślinne wzbogacone wapniem, zielone koktajle lub zbyt dużo soku pomarańczowego

Druga zasada nie jest zaskakująca.

Jeśli celem jest zmniejszenie spożycia wapnia, wszystko, co zostało nim wzbogacone, również musi zostać odcięte.

Obejmuje to wszelkie „mleczka” roślinne, takie jak mleko migdałowe, ryżowe, sojowe lub kokosowe, o ile zostały wzbogacone wapniem.

Po czym poznać, że mleko roślinne zostało wzmocnione?

Wzmocnienie napoju wapniem zwiększa koszty produkcji.

Producenci robią to, ponieważ ich docelowi konsumenci uważają wapń za dobrą rzecz. - Jak to?

Wiele osób, które kupują te produkty, robi to, ponieważ szukają bezmlecznej alternatywy dla mleka. Wzbogacając swoje napoje warzywne wapniem, producenci zaspokajają tę potrzebę.Z tego powodu możesz spodziewać się, że umieszczą na opakowaniu dużą, trudną do przeoczenia etykietkę, informującą, że ich napój został wzmocniony.

I tak możesz to stwierdzić.

Większość marek nie pójdzie o krok dalej i nie doda wapnia do swojego produktu, a następnie nie powie o tym wszystkim docelowym odbiorcom. Po prostu nie miałoby to sensu z marketingowego punktu widzenia.

Następnie, jeśli trzymasz paczkę mleka ryżowego i nigdzie nie widać tych przyciągających wzrok etykiet, najprawdopodobniej trzymasz coś, co możesz bezpiecznie wypić.

Aby jednak mieć 100% pewności, odwróć to i poszukaj jakiejkolwiek wzmianki o wapniu na liście składników.

Jeśli nie ma, można bezpiecznie pić.

A co z zielonymi koktajlami i sokiem pomarańczowym?

Większość koktajli ma ten sam podstawowy składnik: szpinak.

Czy uważasz, że szpinak jest pokarmem bogatym w wapń?

Większość ludzi to robi. Ale czy tak jest?

Kiedy sporządzałem listę najbogatszych źródeł wapnia

https://ehvuos54he2vhlaz2omkwhxkny--vita...ich-foods/

szpinak prawie na nią nie trafiał.

Wystarczy 99 mg wapnia w 100 gramach, szpinak był 114 th , a to ostatnia pozycja na liście.

Właściwie to trochę wydłużałem listę, aż dotarłem do szpinaku, żeby czytelnicy nie pomyśleli, że zapomniałem o tym przygotowując listę.

Dlaczego więc lekarze protokołu z Coimbry odradzają zielone koktajle?

W końcu przy 30 gramach filiżanka szpinaku zawiera mniej niż 30 mg wapnia - mniej więcej tyle, co jedno duże jajko.

To nie jest dużo.

Dlaczego więc zakaz zielonych koktajli?

Może dlatego, że myśleli, że szpinak ma wysoką zawartość wapnia, tak jak myśli większość ludzi - to jest możliwość.

Jest jednak lepsze wyjaśnienie - Szpinak jest bogaty w szczawiany

A kiedy zmieszasz wapń lub fosfor ze szczawianem, możesz dostać kamieni nerkowych.

https://7wtvmqax2zqv2qsrq7yot7aeku--www-...late-stone

Teraz, jeśli zażywasz duże ilości witaminy D, przez większość czasu będziesz mieć znaczną ilość wapnia i fosforu przechodzącego przez nerki.

W związku z tym dodanie zbyt dużej ilości szczawianu do diety byłoby okropnym pomysłem.

Z tego samego powodu należy unikać suplementów witaminy C: rozkładają się one na szczawiany.

Specjalna uwaga na temat witaminy C.

Suplementy witaminy C są wielkim nie-nie podczas protokołu z Coimbry. Jednak nie oznacza to, że należy unikać witaminy C bogate żywności .W końcu, jeśli nie podejmujesz świadomego wysiłku, aby spożywać duże dzienne ilości witaminy C w postaci sproszkowanej, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie dostaniesz kamienia nerkowego z pomarańczy. W rzeczywistości zawartość cytrynianu w pomarańczach może nawet okazać się korzystna jako środek przeciw tworzeniu się kamieni nerkowych.

W takim razie dlaczego nie po prostu zabronić spożywania całego szpinaku?

Prawdopodobnie dlatego, że zwykły człowiek będzie jadł szpinak co drugi dzień, podczas gdy osoba, która robi zielone koktajle, będzie to robić bardziej regularnie.

Jak widać, po raz kolejny lekarz prowadzący protokół z Coimbry może nadmiernie upraszczać plan diety, po prostu zakazując całej grupy produktów.

Jednak rozumiejąc, dlaczego doradzają ci w ten sposób, będziesz lepiej przygotowany do podejmowania bardziej przemyślanych decyzji.

Zasada 3: Przestań jeść orzechy i wszelkie suszone owoce zawierające nasiona

Twój protokół Lekarz może przekazać Ci listę zakazującą spożywania jakichkolwiek pokarmów, takich jak:

-migdały

-Orzechy włoskie

-Orzeszki ziemne

-Pistacja

-Granola

-ziarenka sezamu

-Orzechy makadamia

Ale dlaczego?

Po pierwsze, znowu jest zawartość szczawianów. Jednak nie wszystkie te produkty zawierają znaczną ilość szczawianów. Niektóre, jak pistacje, są niskimi źródłami szczawianów

Czy może to być spowodowane zawartością wapnia?

Migdały i orzechy laskowe są bogate w wapń. Z odpowiednio 268 miligramami i 250 miligramami na 100 gramów - według USDA.

Jednak po raz kolejny nie dotyczy to wszystkich orzechów. Na przykład orzechy nerkowca mają zaledwie 37 miligramów.

A co z fosforem?

Chociaż toksyczność witaminy D jest równoznaczna z hiperkalcemią (bardzo wysokim poziomem wapnia we krwi) i hiperkalciurią (bardzo wysokim poziomem wapnia w moczu), zbyt dużo witaminy D może również podnieść poziom fosforu poprzez te same mechanizmy.

Ponieważ orzechy i nasiona mogą mieć dobrą zawartość fosforu, ma to sens. Lekarze chcieliby, abyś również na nie uważał.

Jednak ryż jest jednym z produktów spożywczych o największej zawartości fosforu i nie jest zakazany ani ograniczany w ramach protokołu.

Co więc daje?

Opierając się na wszystkim, co rozważaliśmy, myślę, że możemy zgadnąć, dlaczego orzechy i suszone produkty zawierające nasiona są zakazane:

Chociaż nie wszystkie z nich są dużym źródłem wapnia, szczawianów, a nawet fosforu, zwykle zawierają te 3 pierwiastki w znacznych ilościach.

Podążając za tendencją do upraszczania tego, co należy, a czego nie powinno się jeść według grup pokarmów , pacjentowi łatwiej jest po prostu pamiętać, że orzechy się wydostały, zamiast zapamiętywać szczegółowe informacje na temat wielu różnych potraw.

Na przykład, że powinien uważać na orzechy laskowe ze względu na wysoki poziom wapnia, orzechy nerkowca, ponieważ mają wysoką zawartość szczawianu pomimo niskiej zawartości wapnia, a inne orzechy, ponieważ mogą zawierać dużo fosforu.

Zasada 4: Unikaj spożywania zbyt dużej ilości açai

Protokół z Coimbry narodził się w Brazylii.

Z tego powodu zawiera wskazówki dietetyczne dostosowane do kultury brazylijskiej.

Açai, mała ciemnoniebieska jagoda, jest tam popularnym owocem.

Jak nietrudno się domyślić, jest również dobrym źródłem wapnia.

Jednak ustalenie, ile dokładnie wapnia jest w 100 gramach jagód açai, okazało się trudniejsze niż oczekiwano.

Dzieje się tak, ponieważ wpis w bazie danych USDA zawiera „0 mg”. Oznacza to, że od stycznia 2019 roku nie dodali do swojej bazy danych wszystkich szczegółów dotyczących jagód açai.

Jest jednak artykuł, w którym stwierdza się, że açai może zawierać do 309 miligramów wapnia na 100 gramów - ale nie podali swoich źródeł, więc nie mogę wierzyć im na słowo.

To, co znalazłem, to artykuł badawczy, w którym stwierdzono, że „pulpa açai jest bogata w niezbędne minerały”, w tym wapń.

https://xk7mvx56c5mwleratdandxwrby--pubm.../24555649/

Dlatego zalecenie, aby unikać nadmiernego jedzenia, ma sens.

Zasada 5: Unikaj potraw z kuchni libańskiej przyrządzanych na bazie pasty sezamowej

Oto główni winowajcy:

-Tahini

-Hummus

-Baba ghanoush

Dlaczego?

Ponieważ tahini to przyprawa zrobiona z nasion sezamu, a nasiona sezamu zawierają dużo wapnia.

Z tego powodu tahini odpadła.

A co z hummusem?

Hummus to „pasta z puree z ciecierzycy, zwykle mieszana z olejem sezamowym lub pastą sezamową i spożywana jako dip lub pasta do kanapek”. ( 3 )

Znowu nasiona sezamu.

Jak już możesz się domyślać, baba ghanoush zawiera również nasiona sezamu jako jeden ze składników - a dokładniej w postaci tahini.
Ile wapnia zawierają nasiona sezamu?

Są w 8 th pozycji naszej listy 114 pokarmów bogatych w wapń.

Zawierają 975 mg wapnia na 100 gramów - to więcej niż większość serów.

A co z tahini?

Zawartość wapnia w tahini może się różnić, ale zgodnie z danymi opublikowanymi przez USDA, tahini wytwarzane z prażonych i prażonych ziaren, najpopularniejszy rodzaj, zawiera 426 miligramów wapnia na 100 gramów.

Z tego powodu, jakkolwiek zdrowe mogą być te libańskie potrawy, są one zbyt bogate w wapń, aby można je było bezpiecznie jeść podczas protokołu z Coimbry.

Musisz albo unikać wszystkich takich potraw, albo gotować je samodzielnie, stosując niskowapniową alternatywę tahini.
Zasada 6: Nie jedz sardeli ani sardynek z ościami rybnymi

Podobnie jak skorupki jaj, ości rybne są ogromnym źródłem wapnia.

Ale w przeciwieństwie do skorupek jajek, które z pewnością trudno byłoby zjeść, ości rybne mogą dostać się do twoich jelit, gdy jesz sardele w puszkach lub sardynki.

Oprócz tego są również doskonałym źródłem fosforu.

Warto również wspomnieć, że na przykład tutaj w Portugalii często smaży się małe makrele i zjada je w całości - ości i tak dalej. Nazwaliśmy je smażonymi jaquinzinhos . Wydaje mi się, że usuwanie małych kości z ryby jest zbyt kłopotliwe. Ale jeśli zażywasz duże dawki witaminy D, musisz to zrobić.

Zasada 7: Przestań spożywać napoje gazowane

Kiedy bierzesz suplement, który może podnieść poziom wapnia, twoje nerki stają się jedną z głównych linii obrony.

Są kluczem do wykonania dwóch ważnych kroków:

Wydalanie wszelkich minerałów w nadmiarze.

Aktywacja witaminy D.

Aby spojrzeć jeszcze bardziej z perspektywy, niezdrowe nerki mogą nawet uniemożliwić kontynuowanie protokołu.

Niestety, może się to skończyć żmudną walką, ponieważ wiele leków stosowanych w celu zminimalizowania objawów zaburzeń autoimmunologicznych, takich jak kortyzon i większość środków przeciwbólowych, działa ciężko na nerki i możesz zostać poinstruowany, aby kontynuować ich przyjmowanie podczas protokołu.

Oznacza to, że musisz zrobić wszystko, co w Twojej mocy, aby zachować zdrowe nerki.

To cały powód zakazu napojów gazowanych. Nie są zdrowe dla dróg moczowych, a niektóre z nich, jak napoje typu cola, są związane z tworzeniem się kamieni nerkowych.

https://5iweunftm3ousttlvxttgumhee--www-...MC3433753/

Unikaj coli jak dżumy, nasze nerki są warte więcej.

A co z kawą?

Zasada 8: Unikaj picia zbyt dużej ilości kawy

W przeciwieństwie do napojów gazowanych, które nie mają wartości zdrowotnej, kawa zawiera setki substancji, z których część wydaje się nam dobrze działać.

https://5iweunftm3ousttlvxttgumhee--www-...MC5696634/

Co zatem można by uznać za umiarkowaną ilość kawy?

W niedawnym artykule, w którym dokonano przeglądu wpływu kawy na zdrowie ludzi, doktor Karen Nieber z Uniwersytetu w Lipsku, Niemcy, stwierdziła:

„W przypadku dorosłych spożywających umiarkowane ilości kawy (3 - 4 filiżanek / d, dostarczających 300 - 400 mg / d kofeiny), istnieje niewiele dowodów na zagrożenie dla zdrowia i pewne dowody na korzyści zdrowotne”.

https://xk7mvx56c5mwleratdandxwrby--pubm.../28675917/

Według tego badacza od 3 do 4 filiżanek kawy dziennie to umiarkowana ilość.

Słyszałem kiedyś, jak ktoś chwalił się, że wypił 19 (dziewiętnaście) filiżanek kawy w ciągu jednego dnia. To z pewnością nie jest umiarkowana kwota.

Jednak w przypadku przyjmowania dużej ilości witaminy D rzeczy nie zawsze są tak liniowe.

Na przykład badanie z 2001 roku, opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition

https://udsyezbuyvb24p7xepf3224yfa--acad...94/4737535

miało następujący pouczający tytuł:

„Spożycie kofeiny zwiększa tempo utraty masy kostnej u starszych kobiet i oddziałuje z genotypami receptorów witaminy D”.

Kiedy jesteś na protokole, oprócz tych wskazówek żywieniowych, otrzymasz również instrukcje, aby zachować aktywność, przynajmniej codziennie wychodzić na spacer. Dlaczego?

Ponieważ w ten sposób pobudza kości do ponownego wchłaniania wapnia z krwi.

Dlaczego to takie ważne?

Ponieważ, nadmiernie stymulując aktywność osteo clastów, wysokie dawki witaminy D sprzyjają odwapnieniu kości.

Dlatego też, jeśli kofeina może jeszcze bardziej zwiększyć utratę masy kostnej, należy zachować szczególną ostrożność, jeśli chodzi o spożycie kawy.

O ile bardziej ostrożny?

Jak stwierdzono we wniosku z badania:

„Spożycie kofeiny w ilości> 300 mg / d (≈514 g lub 18 uncji parzonej kawy) przyspiesza utratę masy kostnej kręgosłupa u starszych kobiet po menopauzie. Co więcej, kobiety z genetycznym wariantem VDR tt wydają się być bardziej narażone na ten szkodliwy wpływ kofeiny na kości ”.

300 miligramów dziennie to mniej niż 400 miligramów dziennie pułapu bezpieczeństwa wyznaczonego przez dr Nieb

Warto również zwrócić uwagę na inny ważny aspekt.

W zależności od genotypu receptora witaminy D, niektóre kobiety były szczególnie narażone na „szkodliwy wpływ kofeiny na kości”.

Czy wiesz, jaki jest Twój genotyp receptora witaminy D?

Jeśli jesteś podobny do mnie i do większości innych, prawdopodobnie tak nie jest. Co zrobić, jeśli masz tt genetyczny wariant receptora witaminy D?

Czy to może oznaczać, że byłbyś bardziej podatny na szkodliwe działanie kofeiny na kości?

Warto się nad tym zastanowić, nawet jeśli nie jesteś starszą kobietą po menopauzie - a zwłaszcza jeśli tak jest.

Dlatego pamiętaj, aby kontrolować spożycie kofeiny, nigdy nie przekraczając 300 miligramów dziennie.

Zasada 9: Unikaj jedzenia zbyt wielu bananów, owoców gwiezdnych i owoców z rodziny Annonaceae

Dlaczego powinieneś unikać jedzenia zbyt wielu bananów podczas protokołu?

Banany zawierają 5 mg wapnia i 22 mg fosforu na 100 gramów. Znikome kwoty. To samo dotyczy zawartości szczawianów.

Dlaczego więc dr Coimbra odradza spożywanie zbyt dużej ilości bananów?

Ze względu na wysoką zawartość potasu banany są niewskazane dla osób poddawanych dializom, ponieważ mogą sprzyjać potencjalnie śmiertelnemu gromadzeniu się potasu we krwi.

Kiedy dana osoba ma sprawne nerki, nadmiar potasu jest szybko wydalany. Jeśli jednak polegasz na maszynie do dializy w celu usunięcia nadmiaru minerałów, musisz uważać, aby nie przyjmować zbyt dużej ilości potasu. Dlaczego?

Ponieważ w przeciwieństwie do wapnia, sodu lub fosforu, które dają wiele sygnałów ostrzegawczych i wystarczająco dużo czasu, aby coś zrobić z ich nagromadzeniem, nagły wzrost poziomu potasu po prostu zatrzyma Twoje serce.

Dlatego większość pacjentów poddawanych dializie ma unikać bananów.

Jednak o ile nie przechodzisz dializy , pokarmy bogate w potas są dla Ciebie dobre.

Dlaczego więc dr Coimbra odradził spożywanie zbyt dużej ilości bananów?

Może to nie wynikać z samych bananów, ale raczej ze sposobu ich uprawy.

Banany to jedne z upraw, w których występuje najwięcej pestycydów . Jednym ze stosowanych pestycydów jest chloropiryfos, który jest silnym środkiem neurotoksycznym.

https://wzim3fc6brsl2cmuullqewpb6i--www-...04/bananas

Warto jednak zauważyć, że te chemikalia są głównie obecne na skórce banana, będąc niewykrywalne w samym owocu.

Ponieważ jednak wielu pacjentów dr Coimbra cierpi na neurodegeneracyjne choroby autoimmunologiczne, takie jak stwardnienie rozsiane, ma sens, że martwiłby się, że zjadają zbyt dużo owocu, o którym wiadomo, że zawiera substancję neurotoksyczną - nawet jeśli to prawda tylko w odniesieniu do skórki od banana, a nie do samego owocu.

Jeśli jest to jedyny powód miękkiego zakazu spożywania bananów, to jednak spożywanie bananów pochodzących z upraw ekologicznych byłoby bezpieczne.

Dlaczego powinieneś uważać na owoce gwiezdne?

Owoc gwiaździsty, znany w Brazylii jako „karambola”, to tropikalny owoc, o którym wiadomo, że jest potencjalnie szkodliwy dla nerek.

Zarówno owoc gwiaździsty, jak i jego sok mają wysokie stężenie szczawianów.

https://5iweunftm3ousttlvxttgumhee--www-...MC5131384/

Chociaż osoba ze zdrową czynnością nerek powinna bezpiecznie spożywać niewielkie ilości karamboli, ponieważ ich nerki byłyby w stanie usunąć szczawiany, warto zauważyć, że nawet dawka zaledwie 25 ml soku z gwiezdnych owoców jest powiązana z nefrotoksycznością - ciężką upośledzenie czynności nerek.

https://5iweunftm3ousttlvxttgumhee--www-...MC4683968/

Ponadto według grupy śledczych ze Sri Lanki:

„Wiadomo, że objawy pojawiają się w ciągu kilku godzin po spożyciu, a najlepiej opisanymi są czkawka, nudności, wymioty i objawy neuropsychiatryczne, takie jak bezsenność lub drgawki”.

https://5iweunftm3ousttlvxttgumhee--www-...MC4683968/

Ponadto, według National Kidney Foundation:

„Substancje zawarte w starfruit mogą wpływać na mózg i powodować zaburzenia neurologiczne”.

https://7wtvmqax2zqv2qsrq7yot7aeku--www-...-starfruit

W tym momencie możesz się zastanawiać, dlaczego ktoś miałby chcieć jeść gwiezdne owoce.

W takim przypadku należy wziąć pod uwagę dwa czynniki:

Mimo że spożywanie owoców gwiezdnych jest powszechne, zwłaszcza w regionach tropikalnych, doniesienia o uszkodzeniach nerek u zdrowych osób są niezwykle rzadkie.

Owoc gwiaździsty to niskokaloryczny owoc zawierający stosunkowo dużą ilość witaminy C. Stwierdzono nawet, że niektóre z zawartych w nim związków mogą zmniejszać ból i stany zapalne.

https://xk7mvx56c5mwleratdandxwrby--pubm.../26706843/

Kiedy weźmiemy pod uwagę wszystkie te czynniki, zalecenie dr Coimbry wydaje się zrównoważone: unikaj nadmiernego spożywania gwiezdnych owoców - chyba że, oczywiście, masz problemy z nerkami.

A co z owocami z rodziny Annonaceae?

Możesz pomyśleć, że nigdy wcześniej nie słyszałeś, aby mówić o tej rodzinie owoców, ale czy nazwa „graviola” brzmi jakoś?

Graviola to jednak tylko jeden z elementów tej dużej rodziny owoców.

Według Wikipedii członkami rodziny annonaceae są jabłka kremowe, cherimoya, soursop, guanabana, graviola, sweetsop, ilama, soncoya, atemoya i biriba - rodzaj honorowych annonaceae.

https://yemrrqhbwwlfv3xoc3acxrzjzm--en-m...Annonaceae

Aby skomplikować sprawę, niektóre z tych nazw mogą czasami być używane zamiennie w codziennych rozmowach.

Ale nie musisz zapamiętywać żadnego z nich.

Jeśli mieszkasz w Portugalii, Brazylii lub innym kraju, w którym regularne spożywanie któregokolwiek z tych owoców jest powszechne, wszystko, o czym musisz pamiętać, to uważać, aby je regularnie jeść.

Dlaczego?

Ponieważ zawierają substancje chemiczne, o których wiadomo, że są neurotoksyczne.

https://xk7mvx56c5mwleratdandxwrby--pubm.../17017523/

Szczególnym zainteresowaniem badaczy cieszy się annonacyna, która może przekraczać barierę krew-mózg i uszkadzać komórki nerwowe.

https://5iweunftm3ousttlvxttgumhee--www-...MC3229253/

Substancja ta jest nawet przyczyną nietypowego rodzaju choroby Parkinsona, obserwowanej zwłaszcza w Gwatemali.

https://xk7mvx56c5mwleratdandxwrby--pubm.../16092100/

Czy dostaniesz chorobę Parkinsona po zjedzeniu annony? Nie. Ale jeśli wykonujesz protokół z Coimbry, prawdopodobnie masz chorobę zwyrodnieniową, może nawet atakującą mózg i nerwy.

Dlatego należy szczególnie uważać na spożywanie tego typu produktów.

Nie chodzi już tylko o wapń i witaminę D. Chcesz także uniknąć spożywania czegoś, co utrudnia Twoje postępy.

Znajomość tego pomoże ci zrozumieć następną zasadę.

Zasada 10: Ogranicz spożycie mięsa

Lekarz protokołu z Coimbry może poprosić Cię o ograniczenie spożycia mięsa.

W rzeczywistości możesz doradzić, abyś spróbował zbliżyć się do owowegetarianina, który również zjada ryby.

Dlaczego?

Z powodu grupy substancji zwanych aminami heterocyklicznymi lub HCA.

Co to są aminy heterocykliczne ?

Jeśli poszukasz „heterocyklicznej aminy” w słowniku National Cancer Institute Dictionary of Cancer Terms , znajdziesz następującą definicję:

„Substancja chemiczna, która powstaje podczas gotowania mięsa, drobiu lub ryb w wysokich temperaturach, takich jak smażenie, pieczenie i grillowanie. Aminy heterocykliczne są substancjami rakotwórczymi (substancjami, które mogą powodować raka) ”.

https://xw4sqsugw7mk4zpcsefygh5zs4--www-...clic-amine

To dość dobrze to podsumowuje.

Możesz zauważyć, że wymieniono zarówno mięso, jak i ryby, jednak wytyczne dotyczące diety zwracają uwagę tylko na mięso (w tym drób), a nie na ryby.

Dlaczego?

Ponieważ chodzi o to, aby zmniejszyć spożycie HCA, a nie całkowicie je ograniczać.

Ograniczanie mięsa zamiast ryb ma sens, jeśli weźmie się pod uwagę kulturę brazylijską.

W Brazylii mięso z grilla gotuje się dłużej niż w USA. Ten proces nazywa się churrasco i jest niezwykle popularny.

https://5iweunftm3ousttlvxttgumhee--www-...MC2850217/

Ponieważ gotowanie mięsa mięśniowego w wysokich temperaturach przez długi czas jest jednym z kluczowych składników tworzenia się HCA, poprzez ograniczenie spożycia mięsa, a co za tym idzie, posiłków churrasco , osoba zmniejszy spożycie HCA.

Aminy heterocykliczne nie są jedynymi czynnikami rakotwórczymi obecnymi w mięsie, ale dr Coimbra skupił się na nich.

Zasada 11: Pij co najmniej 2,5 litra (2,64 kwarty) płynów każdego dnia

To jedna z najbardziej znanych reguł protokołu. Proszę, nie ignoruj tego.

Jak wiesz, podczas protokołu twoje nerki będą ciężko pracować, aby kontrolować poziom minerałów.

Oznacza to, że znaczna ilość wapnia przejdzie przez maleńkie rurki tworzące układ moczowy.

Następnie, jeśli nie pijesz wystarczającej ilości płynów, ten wapń nie zostanie odpowiednio rozcieńczony i nie będziesz tak chroniony przed tworzeniem się kamieni nerkowych, jak możesz.

Czy 2,5 litra to za dużo?

Pamiętaj, że dotyczy to wszystkich płynnych napojów, takich jak soki i herbaty, a nie tylko wody.

Przypominając, pamiętaj, że niektóre herbaty mogą zawierać duże ilości szczawianów, zwłaszcza jeśli parzysz je zbyt długo

https://5iweunftm3ousttlvxttgumhee--www-...MC3963632/

i jako takie mogą przyczyniać się do tworzenia się kamieni, podczas gdy inne mogą pomóc w zapobieganiu tworzeniu się tych samych kamieni i jako takie mogą przyczyniać się do tworzenia się kamieni, podczas gdy inne mogą pomóc w zapobieganiu tworzeniu się tych samych kamieni a nawet w pewnych okolicznościach ułatwiać organizmowi ich usuwanie

https://xk7mvx56c5mwleratdandxwrby--pubm.../21176271/

- więc mądrze wybieraj herbaty.

Zasada 12: Pamiętaj, że możesz jeść potrawy przygotowane z mleka, takie jak chleb, ciastka, ciasta i tłuczone ziemniaki - o ile masz pewność, że nie zostały wzbogacone wapniem

Jeśli czujesz się zdezorientowany tą zasadą, to zrozumiałe.

Zasady numer 1 i 2 jasno wskazywały, że produkty mleczne i produkty wzbogacone zostały wycofane.

Jak więc można było włożyć potrawy przygotowane z mleka?

Musisz spojrzeć na to z perspektywy kogoś, kto przestrzega wszystkich wytycznych protokołu.

Taka osoba będzie wycinać więcej niż produkty mleczne i wzbogacone; będzie też kroił wszystkie orzechy, pił dużo płynów i przez cały czas będzie uzupełniał kilka ważnych kofaktorów witaminy D.

Biorąc to wszystko pod uwagę, lekarz protokołu z Coimbry czuje się komfortowo wpuszczając ciasteczka i ciasta - o ile nie zostały one wzbogacone wapniem.

Ile wapnia jest w ciastach i ciasteczkach?

Według USDA, komercyjnie przygotowany sernik zawiera 51 miligramów wapnia na 100 gramów. To 64 miligramy wapnia w porcji - zakładając 125 gramów na porcję.
Dla porównania, jedna duża pomarańcza (184 gramy) zawiera 74 miligramy wapnia.

Z tego punktu widzenia kawałek sernika można uznać za pokarm o niskiej zawartości wapnia.

Podobnie maślane ciasteczka mają 29 mg wapnia na 100 gramów. To 1,4 miligrama wapnia na ciastko - zakładając, że każde ciasteczko waży 5 gramów.

Ponadto, według tego samego źródła, kubek tłuczonych ziemniaków (210 gramów) z mlekiem i masłem zawiera 73,5 miligrama wapnia.

Jednak przed dodaniem tych produktów do diety należy wziąć pod uwagę kilka czynników.

Przede wszystkim te wartości wi ll różnić w zależności od tego, ile mleko i nabiał był używany przez osoby przygotowującej przepis.

Do mąki mógł również zostać dodany węglan wapnia - jest to obowiązkowe na przykład w Wielkiej Brytanii - w ten sposób wypaczając zawartość wapnia w wyższą stronę spektrum.

Dlatego zachowaj ostrożność podczas jedzenia czegoś zawierającego mąkę, jeśli nie przygotowałeś tego sam lub jeśli nie jesteś pewien, jaka jest prawdziwa zawartość wapnia.

Wapń w chlebie

Chleb wyprodukowany z białej pszenicy zawiera 684 miligramów wapnia na 100 gramów - około 4 kromek.

To dużo, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę, że zalecane dzienne spożycie wapnia to 1000 miligramów dla mężczyzn poniżej 70 roku życia i dla kobiet poniżej 50 roku życia - jeśli jesteś starsza, jesteś w ciąży lub karmisz piersią, Twoje zalecane dzienne zapotrzebowanie wzrasta do 1200 miligramów dziennie.

Chleb kukurydziany, przygotowany według przepisu, z niskotłuszczowego (2%) mleka, zawiera 249 miligramów na 100 gramów.

Handlowy preparat z pieczywa pełnoziarnistego zawiera 161 miligramów.

Jednak chleb pszenny jest ponownie wymieniany przez USDA jako mający zaledwie 125 miligramów, co dowodzi, że drugi biały chleb odnosi się do przepisu zawierającego wzmocnioną mąkę.

Te dzikie odmiany są warte odnotowania, gdy starasz się unikać pokarmów wzbogaconych w wapń.

Dlatego po raz kolejny pytanie brzmi:

Czy wiesz, co masz w chlebie?

Jeśli to zrobisz i możesz być pewien, że nie zawiera on żadnego dodatku węglanu wapnia, możesz zjeść kilka plasterków bez wyrzutów sumienia.

Zasada 13: Pamiętaj, aby codziennie jeść porcję zielonych warzyw liściastych

Zielone warzywa liściaste są świetne, ale są również dobrym źródłem wapnia.

Czy naprawdę powinieneś je jeść?

Warto zauważyć, że dieta według protokołu z Coimbry to dieta o niskiej zawartości wapnia, a nie dieta bez wapnia.

Podobnie jak w przypadku witaminy C, Twoim celem jest ograniczenie spożycia wapnia, a nie jego całkowite.

W końcu nikt nie może przetrwać bez wapnia lub bez witaminy C.

Chodzi tylko o to, że dzięki pomocnej dłoni witaminy D Twoje jelita będą pracowały znacznie ciężej, aby wydobyć jak najwięcej wapnia z pożywienia, które jesz.

Oznacza to, że jeśli zarówno zwykła osoba, jak i osoba przyjmująca duże dawki witaminy D piją po szklance mleka, osoba przyjmująca witaminę D wchłonie znacznie większą ilość wapnia dostępnego w tym mleku.

Podczas stosowania protokołu nadal będziesz mieć takie samo zapotrzebowanie na 1000 miligramów wapnia - lub 1200, jeśli jesteś stara, w ciąży lub karmisz piersią.

Osiągnięcie tego poziomu będzie znacznie łatwiejsze - i znacznie większe problemy, jeśli go przekroczysz.

Podobnie, chociaż jakakolwiek witamina C ma tendencję do rozkładania się na szczawiany, problematyczny może być dzienny nadmiar kwasu askorbinowego. A taki nadmiar będzie trudny do osiągnięcia, chyba że świadomie suplementujesz się dużymi dawkami tej witaminy.

Dlatego musisz zdecydować, czy będziesz otrzymywać wapń z nabiału, czy z zielonych warzyw liściastych.

Opinia dr Coimbry wydaje się jasna: zamiast tego wyeliminuj nabiał i uzyskaj wapń z dziennej porcji zielonych warzyw liściastych. Porzuć suplementy witaminy C i uzyskaj kwas askorbinowy z naturalnych źródeł.

Co się stanie, jeśli przez pomyłkę zjadłeś kilka produktów bogatych w wapń?

Czy powinieneś się martwić?

To zależy.

Jeśli Twój poziom wapnia we krwi i moczu stale utrzymuje się w średnim zakresie od miesięcy, nie musisz się tym zbytnio martwić.

Tylko upewnij się, że jesteś wyjątkowo gorliwy, aby tego dnia zdobyć 2,5 litra płynów.

Pomoże to nerkom wypłukać dodatkowy wapń, jednocześnie utrzymując w nich niskie stężenie minerałów.

Jeśli jednak przesadziłeś, być może nawet zjadając kilka wysokowapniowych produktów spożywczych w krótkim czasie, możesz chcieć zmniejszyć spożycie witaminy D lub całkowicie je odciąć, aż pojawią się kolejne wyniki badań krwi i moczu .

Zachowaj szczególną czujność w przypadku jakichkolwiek objawów hiperkalcemii.

Na jakie objawy należy uważać?

W trakcie badań, w których zastosowano pojedynczą dawkę 70000 IU witaminy D, naukowcy byli szczególnie wyczuleni na następujące objawy:

-Zmniejszony apetyt

-Utrata masy ciała

-Wymioty

-Gorączka lub dreszcze

-Zaparcie

-Ból brzucha

-Nadmierne pragnienie

-Częste oddawanie moczu

-Słabe mięśnie

-Ból pleców, ramion lub nóg

-Zamieszanie lub depresja

Jeśli uczestnik badania odczuł którykolwiek z tych objawów podczas dwóch kolejnych wizyt, zostanie skierowany do dalszej oceny.

https://5iweunftm3ousttlvxttgumhee--www-...MC3552819/

Możesz zastosować tę samą logikę tutaj.

Każdy z tych objawów może wskazywać na niebezpieczne gromadzenie się wapnia we krwi.

Dlatego, jeśli odczuwasz je w ciągu kilku dni po spożyciu dużej ilości pokarmów bogatych w wapń, umów się na wizytę u lekarza prowadzącego protokół z Coimbry lub, jeśli masz wątpliwości, u lekarza na ostrym dyżurze w najbliższym szpitalu.

Mimo że śmierć spowodowana przedawkowaniem witaminy D jest niezwykle rzadka, należy zachować ostrożność, ponieważ występują skutki uboczne.

Jeśli chcesz bardziej dogłębnie przedstawić niebezpieczeństwa związane z suplementacją witaminy D w dużych dawkach , w tym analizę przypadku mężczyzny, który przyjął 4 000 000 (cztery miliony! To nie literówka) międzynarodowych jednostek witaminy D błąd - i przeżył, aby opowiedzieć historię - koniecznie sprawdź powiązany artykuł.

https://ehvuos54he2vhlaz2omkwhxkny--vita...e-studies/

Czy Twój lekarz prowadzący protokół z Coimbry zaleci Ci dokładnie taką samą dietę?

To zależy.

Jak widać z zasady numer 7, unikaj spożywania zbyt dużej ilości açai , dieta zgodna z protokołem z Coimbry została zaprojektowana tak, aby pasowała do brazylijskiej kultury i stylu życia.

W zależności od tego, gdzie mieszkasz, mogą czaić się inne pokarmy bogate w wapń, które nie są indeksowane przez USDA - a zatem nie znajdują się na mojej liście produktów, na które należy uważać .

https://ehvuos54he2vhlaz2omkwhxkny--vita...ich-foods/

Niektóre z tych wyjątkowych nawyków związanych z jedzeniem lub piciem mogą nawet zakłócać wchłanianie witaminy D i metabolizm, a nawet łatwo przeciążać nerki szczawianami.

Co więcej, historia zdrowia może wymagać wprowadzenia pewnych zmian w diecie.

Na przykład, jeśli masz cukrzycę, osteoporozę lub historię hipokalcemii - niskiego poziomu wapnia we krwi - Twój lekarz może zdecydować o wprowadzeniu kluczowych zmian w zasadach diety.

Dlatego ważne jest, abyś zrozumiał nie tylko zasady, ale także logikę stojącą za całym protokołem.

Dlaczego za każdym zaleceniu.

Kiedy zrozumiesz tę logikę, nigdy nie będziesz patrzeć na terapię wysokodawkową witaminą D w ten sam sposób.

Nagle kompleks staje się prosty i dokładnie rozumiesz, co robić dalej i dlaczego musisz to zrobić.

Przygotowałem książkę, która poprowadzi Cię przez tę podróż.

https://buckhzrzbaaitwf7rstql5roue--www-...B07F7LPWML

Zawiera informacje o diecie, zmianach stylu życia, dawkach suplementów i łatwe do wykonania instrukcje dotyczące interpretacji wyników badań krwi i moczu oraz odpowiedniego dostosowania dawki witaminy D i K2.
Odpowiedz
#2
114 najlepszych pokarmów bogatych w wapń, które mogą zepsuć twój protokół

Autor: Tiago Henrigues

Wapń jest niezbędnym minerałem na całe życie.

Ale w pewnych okolicznościach spożywanie pokarmów bogatych w wapń może stać się niebezpieczne.

Na przykład, jeśli stosujesz się do protokołu z Coimbry lub innego protokołu zawierającego duże dawki witaminy D, jedzenie produktów znajdujących się na szczycie listy może zwiększyć poziom wapnia we krwi, a nawet uszkodzić nerki.

To jest powód, dla którego dr Coimbra ostrzega swoich pacjentów, aby unikali wszelkiego rodzaju produktów mlecznych.

Jednak inne produkty bogate w wapń mogą pozostać niezauważone, takie jak biały chleb pszenny lub tofu przygotowane z siarczanem wapnia.

Wynik?

Może rozwinąć się niebezpieczne gromadzenie się wapnia we krwi, znane jako hiperkalcemia.

Z drugiej strony, jeśli spróbujesz zbyt mocno, usuwając z diety wszystkie źródła wapnia, możesz rozwinąć problem odwrotny: hipokalcemię.

Krótko mówiąc: chcesz przestrzegać diety o niskiej zawartości wapnia, a nie diety bez wapnia.

Ile wapnia należy spożywać na diecie o niskiej zawartości wapnia?

Kiedy pacjent ma wysoki poziom wapnia we krwi, lekarz może mnie ostrzec, abym pił dużo wody i spożywał mniej niż zalecane dzienne spożycie 1000 mg wapnia dziennie.

Jednak sytuacja nie jest tak liniowa, gdy bierzesz dużą ilość witaminy D. - Dlaczego?
Ponieważ zwiększenie wchłaniania wapnia w jelitach nie jest jedynym sposobem, w jaki witamina D podnosi poziom wapnia.

W rzeczywistości, przyjmowana w dużych dawkach, witamina D wpływa na metabolizm wapnia w samych kościach, omijając potrzebę stymulacji PTH i powodując, że kości uwalniają więcej wapnia do krwi niż normalnie.

Co w takim razie powinieneś zrobić?

Rozpoczynając swój protokół, pamiętaj, aby usunąć z diety wszystkie protokoły mleczne i wszystkie pozycje na górze listy.

Pamiętaj również, aby przestrzegać wszystkich innych wytycznych dotyczących bezpieczeństwa, takich jak picie co najmniej 2,5 litra wody dziennie i przyjmowanie kofaktorów witaminy D, takich jak magnez.

W tym momencie prawdopodobnie będziesz przyjmować 40000 IU lub mniej, ponieważ jest to powszechna dawka początkowa podczas wykonywania protokołu pod odpowiednim nadzorem lekarza. Z tego powodu od samego początku należy uważać na spożycie wapnia.

2 miesiące później będziesz sprawdzać swoją krew i mocz.

Wtedy Twój lekarz może zdecydować o zwiększeniu lub zmniejszeniu dawki witaminy D.

Tak czy inaczej, przyjrzyj się dokładniej wynikom.

Czy twoje poziomy wapnia są zbliżone do maksymalnej wartości dozwolonej w normalnym zakresie?

Niektórzy lekarze odrzucą znaczenie tego wyniku. W końcu, jeśli wartości nadal mieszczą się w zakresie, nie powinno być powodu do niepokoju.

Jednak u niektórych osób wystąpiły objawy hiperkalcemii, takie jak problemy z koncentracją i drażliwość, mimo że ich wartości nie przekraczały maksymalnego poziomu dozwolonego przez zakresy laboratoryjne.

Dlatego też, jeśli poziom wapnia nie jest zbliżony do średniej, należy zachować szczególną ostrożność, jeśli chodzi o spożycie wapnia i usunąć większość pozycji znajdujących się u góry tej listy.

Jeśli wyniki kolejnych badań krwi nadal będą wykazywać bardzo wysoki poziom, może być konieczne przerwanie suplementacji witaminy D na kilka tygodni.

Nigdy nie zadzieraj z poziomem elektrolitu.

Jeśli Twój lekarz się nimi nie martwi i chce, abyś nadal przyjmował większe dawki witaminy D, koniecznie zasięgnij drugiej opinii lekarza lepiej zaznajomionego zarówno z witaminą D, jak i wapniem.

Może się zdarzyć, że znalazłeś lekarza, który jest podekscytowany terapeutyczną wartością witaminy D, ale nie zdaje sobie sprawy z prawdziwych zagrożeń, jakie ona stwarza.

Z drugiej strony, dobry lekarz upewni się, że poziom wapnia jest kontrolowany i zwróci uwagę na wszelkie wczesne objawy hiperkalcemii.

Jeśli taki lekarz zdecyduje się na utrzymanie dawki witaminy D, gdy masz hiperkalcemię, z pewnością zaleci również leki obniżające wapń.

Jak ta lista może ci pomóc

Po pierwsze, pomaga zrozumieć ilość wapnia obecnego w różnych produktach spożywczych, dzięki czemu można lepiej zrozumieć, jakie inne produkty mają poziom wapnia podobny do produktów mlecznych.

Po drugie, ta lista może również pomóc, jeśli masz trudności z utrzymaniem poziomu wapnia w zalecanym zakresie.

Rozpoczynając suplementację wysokimi dawkami witaminy D, należy martwić się jedynie o cięcie produktów mlecznych i ograniczenie spożycia białego pieczywa pszennego - a także o wycinanie zbóż i innych pokarmów wzbogaconych w wapń.

Jeśli jednak badania krwi i moczu wykażą, że poziom wapnia wzrasta (ale nie do tego stopnia, że powoduje objawy), oznacza to, że należy jeszcze bardziej zmniejszyć spożycie wapnia.

W takim przypadku skorzystaj z tej listy, aby sprawdzić, czy spożywasz jakiekolwiek produkty bezmleczne ze środka listy i spróbuj zmniejszyć spożycie ir.

Z drugiej strony, jeśli poziom wapnia spada zbyt mocno, zbliżając się do minimalnych zalecanych wartości, może to oznaczać, że musisz wprowadzić do diety pokarmy niezawierające wapnia na bazie mleka przez cały tydzień.

Możesz zacząć od wprowadzenia do swojej diety produktów z bliższego końca listy.

Następnie dostosuj, jakie pokarmy bezmleczne zawierające wapń pozwolisz w swojej diecie, zgodnie z wynikami przyszłej pracy krwi.

Jak powstała ta lista

Lista ta została przygotowana przy użyciu dwóch baz danych, bazy danych USDA i bazy danych dostarczonej przez portugalską Narodową Służbę Zdrowia.

https://oqhtnk6t2g4ozkwpb57axgqrpy--www-...late.goog/

https://ijm7lbvmc6levf4vx6o4xvfnpa--port...late.goog/

Przedstawia informacje o żywności zawierającej ponad 100 miligramów wapnia na 100 gramów.

Wreszcie, mimo że bardzo uważałem podczas tworzenia tej listy, pamiętaj, że nie jest ona wyczerpująca. T tutaj może być żywność o wysokiej zawartości wapnia, która nie jest zarejestrowana w tych bazach danych lub której brakowało.

Góry żywności bogatej w wapń

1. Tofu, koyadofu, przygotowane z siarczanem wapnia: 2134 mg.

Miejsce numer jeden zajmuje niczego nie podejrzewająca żywność: Koyadofu.

Co to jest koyadofu?

To zasadniczo suszone mrożone tofu.

Pamiętaj jednak, że tofu nie jest problemem.

W końcu tofu jest wytwarzane z soi, a soja po raz pierwszy pojawia się na tej liście na pozycji 55, w postaci mąki sojowej, zawierającej 250 mg wapnia na 100 gramów.

Chociaż to wciąż imponujące, jest również prawie 10 razy mniejsze niż 2134 mg.

Skąd więc pochodzi cały wapń?

Sprawca jest w trakcie przygotowań.

Widzisz, istnieją co najmniej dwa sposoby przekształcania soi w tofu.

Jedna z tych metod obejmuje siarczan wapnia, a druga chlorek magnezu.

Ale to nie wszystko. Dlaczego?

Ponieważ zwykłe tofu zawiera tylko 683 mg wapnia na 100 gramów, mniej niż połowę koyadofu, mimo że zostało również przygotowane z siarczanem wapnia.

Tak, to musi być coś dzieje się z procesem wytwarzania liofilizowanej tofu, który zwiększa swoją zawartość wapnia.

Dlatego przed wyrzuceniem tofu spójrz na etykietę i odpowiedz na 2 pytania:

- Czy to koyadofu czy zwykłe tofu?

- Czy został przygotowany z siarczanem wapnia lub chlorkiem magnezu?

Jeśli odpowiedziałeś „koyadofu i siarczan wapnia”, masz na rękach bombę wapniową.

To świetnie, jeśli chcesz zwiększyć spożycie wapnia, ale okropne, jeśli Twoim celem jest zachowanie bezpieczeństwa przy stosowaniu protokołu z dużą dawką witaminy D.

Jeśli jest to zwykłe tofu, ale zostało przygotowane z siarczanem wapnia, również musisz je wyrzucić. To po prostu za dużo wapnia w jednej porcji.

Jeśli jednak jest to zwykłe tofu, które zostało przygotowane z chlorkiem magnezu, musisz się martwić tylko o wapń w soi, około 250 mg na 100 gramów.

Wciąż jest w parze z niektórymi serami, ale możesz go jeść od czasu do czasu, o ile masz pewność, że poziom wapnia jest kontrolowany.

Co ciekawe, ani USDA, ani portugalska Narodowa Służba Zdrowia nie wymieniają w swoich bazach tofu przygotowanych z chlorkiem magnezu , dlatego nie dodałem go do tej listy.
2. Ser parmezan: 1300 mg.

3. Mielony cynamon: 1230 mg.

4. Mleko, maślanka suszona: 1184 mg.

5. Mleko, półtłuste mleko w proszku: 1150 mg.

6. Ser, Emmental: 1080 mg.

7. Ser pasteryzowany, amerykański, wzmocniony witaminą D: 1045 mg.

8. Nasiona, nasiona sezamu, całe, suszone: 975 mg

9. Mleko pełnotłuste mleko w proszku: 920 mg.

10. Ser szwajcarski: 890 mg.

11. Ser flamandzki 30% tłuszczu: 850 mg.

12. Polewa z parmezanu, bez tłuszczu: 800 mg.

13. Ser flamandzki 45% tłuszczu: 800 mg.

14. Serwatka słodka suszona: 796 mg.

15. Ser, proces pasteryzowany, szwajcarski: 772 mg.

16. Ser, Roquefort: 770 mg.

17. Ser, provolone: 756 mg.

18. Ser topiony 40% tłuszczu: 750 mg.

19. Ser, Muenster: 717 mg.

20. Ser, cheddar: 710 mg.

21. Ser, mozzarella, o niskiej zawartości wilgoci, częściowo odtłuszczony: 697 mg.
Zgodnie z oczekiwaniami, produkty mleczne dominują w pozostałych naszych najlepszych 21.

To jest powód, dla którego są przeciwwskazane w Protokole z Coimbry.

Są jednak dwa godne uwagi wyjątki. Zauważyłeś ich?

Pierwsza to cynamon z 1230 mg wapnia.

Należy jednak pamiętać, że ta wartość dotyczy 100 gramów cynamonu.

Z kolei jedna łyżeczka zawiera około 2,6 grama cynamonu, co odpowiada zaledwie 31 miligramom wapnia.

Dlatego nie musisz się tym martwić.

Drugim wyjątkiem są nasiona sezamu. Te nasiona są bogate w wapń, więc unikaj wszystkich maseł sezamowych. Obejmuje to przyprawę zrobioną z nasion sezamu w łuskach zwanych tahini, która zawiera 426 mg wapnia na 100 gramów.

Kolejna pozycja na naszej liście może Cię jednak zaskoczyć jeszcze bardziej.

22. Chleb, pszenica biała: 684 mg.

Czy to oznacza, że nie powinieneś też jeść chleba?

To zależy.

Jak wkrótce zobaczysz, chleb pojawia się na tej liście kilka razy.

Dzieje się tak, ponieważ chleb można wytwarzać z różnych rodzajów mąki.

Unikaj białego chleba pszennego tak samo jak sera, ponieważ może on być wzbogacony w wapń, jak to z pewnością ma miejsce w tym przypadku, ponieważ mąka z białej pszenicy nie zawiera tak dużo wapnia na 100 gramów, a nawet go nie ma.

Ale jeśli wiesz, co jest w twoim chlebie, nie krępuj się, podchodź do niego bardziej liberalnie.

Na przykład zwykłe zegary pełnoziarniste przy zaledwie 29 mg wapnia na 100 gramów, a nawet nie trafiają na tę listę.

Problem polega na tym, że cała pszenica jest przetwarzana i wzbogacana.

Kiedy pszenica zostaje pozbawiona różnych części, aby wyprodukować białą pszenicę, zachwiana jest jej zawartość odżywcza i na to lepiej zwrócić uwagę, jeśli starasz się utrzymać dietę o niskiej zawartości wapnia, zwłaszcza jeśli ma został wzmocniony wapniem.

Nasza lista jest kontynuowana przez wyżej wymienione zwykłe tofu, wykonane z siarczanu wapnia, a następnie inne rodzaje serów.

23. Tofu, surowe, twarde, przygotowane z siarczanem wapnia: 683 mg.

24. Ser, meksykański, queso chihuahua: 651 mg.

25. Ser do smarowania, proces pasteryzowany, amerykański: 562 mg.

26. Ser niebieski: 528 mg.

27. Ser, mozzarella, mleko pełne: 505 mg.

28. Płatki pszenne i ryżowe wzbogacone witaminami, wapniem i żelazem: 500 mg.

Numer 28 służy jako przykład, dlaczego żywność wzbogacona w wapń jest niedostępna.

Podczas gdy na protokole wysokiej dawki witaminy D należy unikać wszelkich produktów spożywczych wzbogaconych w wapń, czy to zbóż, mleka roślinnego lub innego rodzaju żywności wzbogaconej, z których większość nie została uwzględniona na tej liście, aby zostawić miejsce dla niefortyfikowanych pozycji.
29. Ser, feta: 493 mg.

30. Śmietana roślinna 58% tłuszczu, wapń: 480 mg.

31. Naleśniki, kasza gryczana, mieszanka sucha, niekompletne: 476 mg.

32. Sardynka w puszce, półtłusta, zakonserwowana w oliwie z oliwek (odsączona): 470 mg.

33. 13% twaróg białkowy: 470 mg.

34. Nasiona, masło sezamowe, tahini, z prażonych i prażonych ziaren (najczęściej rodzaj): 426 mg.

35. Proszek czekoladowy o wysokiej zawartości tłuszczu: 420 mg.

Z tej części listy chciałbym zwrócić uwagę na kilka elementów.

Pod numerem 30 mamy jeszcze jeden przykład, jak zrobić bombę wysokowapniową. Wszystko dzięki wzbogaceniu.

Numer 31 odnosi się do handlowego preparatu, mieszanki gryczanej, której można użyć do robienia naleśników. Nie oznacza to jednak, że gryka zawiera dużą ilość wapnia.

Gryka zawiera 19 mg wapnia na 100 gramów, co czyni ją produktem o niskiej zawartości wapnia.

Po raz kolejny to przetwarzanie i dodane składniki zakłócają równowagę żywieniową.

Pod numerem 32 mamy sardynki. Nie zwykłe sardynki, ale sardynki w puszkach . Te ostatnie mogą stanowić problem. Dlaczego?

Ze względu na bogate w wapń ości.

I, prawdę mówiąc, unikanie jedzenia niektórych mniejszych kawałków ości podczas jedzenia ryb w puszkach może być trudne. Dlatego lepiej unikać sardynek w puszkach i zamiast tego jeść zwykłe sardynki.

Dzikie sardynki trafiają na tę listę tylko na pozycji 90, z zaledwie 143 mg wapnia na 100 gramów.

Wreszcie na pozycji 35 jest proszek czekoladowy.

Uwielbiam czekoladę tak bardzo, jak ty prawdopodobnie. Przyjrzyjmy się więc bliżej tej liczbie, aby zobaczyć, czy uda nam się zjeść przynajmniej trochę czekolady .

Regularne tabliczki czekolady 100g ciemny ma około 24 kwadratów. Nawet gdyby był wykonany w 100% z czystej czekolady w proszku, każdy kwadrat nadal miałby mniej niż 18 mg wapnia.

Oznacza to, że zwykły stół czekoladowy, który często zawiera od 30% do 50% innych składników, takich jak cukier, miałby jeszcze mniej wapnia na kwadrat.

Ale to wciąż dużo cukru. Jednak w tej chwili martwimy się tylko o wapń, prawda?

A co z mleczną i białą czekoladą?

Chociaż wartości te będą się znacznie różnić w zależności od zawartości procentowej czekolady, mleka, cukru i innych dodatkowych składników, USDA podaje szacunkową wartość 189 mg zwykłej czekolady mlecznej (pozycja 7 1 na tej liście) , 199 mg dla białej czekolady (pozycja 6 8 na tej liście) i 56 mg dla ciemnej czekolady (za mało, aby znaleźć się na tej liście).

To około 7,9 mg na kostkę mlecznej czekolady, 8,3 mg na kostkę białej czekolady i 2,3 mg na ciemną czekoladę - zakładając 24 kwadraty na 100 gramową tabletkę.

Nawiasem mówiąc, czekolada ma również znaczny poziom szczawianów. Może to przyczynić się do tworzenia się kamieni nerkowych, zwłaszcza gdy poziom wapnia w moczu jest wysoki. ( 3 )

Przyjrzymy się bliżej temu czynnikowi, analizując orzechy i szpinak.

36. Ser, Camembert: 388 mg.

37. Mąka kukurydziana biała, samorosnąca, odtłuszczona, wzbogacona: 350 mg .

38. Mąka z chleba świętojańskiego: 350 mg.

39. Orzechy, masło migdałowe, zwykłe, z dodatkiem soli: 347 mg.

40. Mleko zagęszczone krowie 340 mg.

41. Substytut jajek, proszek: 326 mg.

42. Pizza z szynką i ananasem - nadzienie: 320 mg.

43. Ser, Camembert: 300 mg.

44. 8% twaróg białkowy: 300 mg.

45. Mąka kukurydziana biała, samorosnąca, zakręcana, z dodatkiem mąki pszennej, wzbogacona: 299 mg.

46. Surowa kapusta galicyjska: 290 mg.

47. Mleko konserwowe, skondensowane, słodzone: 284 mg.

48. Ryby, łosoś, różowe, konserwowe, odsączone substancje stałe: 283 mg.

49. Kanpyo (suszone paski tykwy): 280 mg.

50. Mleko, suche, beztłuszczowe, o obniżonej zawartości wapnia: 280 mg.

51. Ser, ricotta, mleko częściowo odtłuszczone: 272 mg.

52. Migdał, jądro, ze skórką: 270 mg.

53. Orzechy, migdały prażone na sucho, bez dodatku soli: 268 mg.

54. Gotowany kalafior: 260 mg.

55. Mąka sojowa niskotłuszczowa: 260 mg.

56. Cebula, suszone płatki: 257 mg.

57. Mąka pszenna biała uniwersalna, wzbogacona, wzbogacona wapniem: 252 mg.

58. Soja suszona surowa: 250 mg.

59. Orzech laskowy, jądro: 250 mg.

60. Chleb kukurydziany przygotowany według receptury z niskotłuszczowego (2%) mleka: 249 mg.

61. Ryby, makrela, jack, konserwy, odsączone substancje stałe: 241 mg.

62. Sucha figa: 240 mg.

63. Liście amarantusa gotowane, gotowane, odsączone, bez soli: 209 mg.

64. Ser, Ricotta, mleko pełne: 207 mg.

65. Collards, mrożone, siekane, nieprzygotowane: 201 mg.

66. Surowa pietruszka: 200 mg.

67. Surowa rzeżucha: 200 mg.

Kończymy nasze najlepsze 67 przy 200 mg na 100 gramów.

W tej części listy znajduje się również kilka pozycji wartych podkreślenia.

Najpierw są orzechy, które po raz pierwszy pojawiają się na liście.

Dr Coimbra, podobnie jak produkty mleczne, również przeciwwskazuje orzechy.

Co sprawia, że orzechy zasługują na specjalne ostrzeżenie?

Ponieważ niektóre orzechy mogą mieć wysoką zawartość szczawianów, mogą przyczyniać się do tworzenia się kamieni nerkowych, zwłaszcza jeśli w moczu występuje również wysoki poziom wapnia.

Jest też kwestia fosforu.

Chociaż często się o tym nie mówi, duże ilości witaminy D mają wpływ na poziom fosforu.

Ponieważ orzechy i nasiona mogą być dobrym źródłem fosforu, warto uważać na ich spożycie.

Jednak z punktu widzenia poziomu wapnia, jeśli jesz je w małych porcjach , powinieneś być w porządku, pod warunkiem, że unikasz wszystkich produktów mlecznych bogatych w wapń.

Jest to prawdą, jeśli oczywiście wyniki twojego laboratorium ujawniają średnie poziomy wapnia i fosforu . Jeśli tak nie jest, możesz chcieć jeszcze bardziej ograniczyć spożycie orzechów i nasion, tak jak radzi to dr Coimbra swoim pacjentom.

Musisz także pamiętać o wielkości spożywanych porcji.

Na przykład, łatwo jest wypić filiżankę mleka, jedząc jeden lub więcej bochenków białego chleba pszennego z serem.

To może być przepis na katastrofę.

Ale jeśli to kapusta lub łosoś, prawdopodobnie zjesz je tylko raz dziennie.

68. Biała czekolada: 199 mg.

69. Soja zielona surowa: 197 mg.

70. Mleko, owce, płyn: 190 mg.

71. Czekolada mleczna: 189 mg.

72. Jogurt, zwykły, niskotłuszczowy, 12 gramów białka na 8 uncji: 183 mg.

73. Czosnek surowy: 181 mg.

74. Surowa fasola biała: 180 mg.

75. Kostka wołowa na rosół: 180 mg.

76. Kawa rozpuszczalna (proszek) z kofeiną: 170 mg.

77. Surowe fasole maślane: 170 mg.

78. Nasiona, nasiona lotosu suszone: 163 mg.

79. Chleb pszenny o obniżonej kaloryczności: 163 mg.

80. Chleb pełnoziarnisty, przygotowany w handlu: 161 mg.

81. Rukola surowa: 160 mg.

82. Węgorz smażony: 160 mg.

83. Rzepa mrożona, gotowana, gotowana, odsączona, bez soli: 152 mg.

84. Jarmuż surowy: 150 mg.

85. Surowe mleko kozie: 150 mg.

86. Surowe warzywa kapustne: 150 mg.

Kiedy suplementujesz duże dawki witaminy D, twoje jelita ciężko pracują nad odzyskaniem ostatniej porcji wapnia z pożywienia, które zjadłeś.

Ale jeśli praca z krwią i moczem jest w porządku, nie musisz stresować się pozycjami z tej części listy.

Podobnie jak w przypadku czekolady, po prostu upewnij się, że nie jesz dużych porcji.

Na przykład mleko owcze zawiera mniej wapnia na 100 gramów niż biała czekolada, ale chociaż zjadłeś 4 kostki białej czekolady i będziesz zadowolony, z łatwością wypijesz pełną szklankę mleka owczego.

4 kwadraty odpowiadałyby 33 mg, ale co ze szklanką mleka?

1 szklanka mleka waży 243 gramy.

Dlatego jedna porcja mleka owczego zawierałaby 463 gramy wapnia.

Nie daj się więc zwieść pozornie niskim liczbom.

87. Nasiona, mąka sezamowa, niskotłuszczowa: 149 mg.

88. Soja zielona, gotowana, gotowana, odsączona, bez soli: 145 mg.

89. Mleko, chude, 2% tłuszczu mlecznego, wzmocnione białkiem, z dodatkiem witaminy A i witaminy D: 143 mg.

90. Dzikie sardynki: 143 mg.

91. Mleko, chude, 1% tłuszczu, wzmocnione białkiem, z dodatkiem witaminy A i witaminy D: 142 mg.

92. Ciecierzyca surowa: 140 mg.

93. Prażone i solone pistacje: 140 mg.

94. Mąka kukurydziana, żółta, masa, wzbogacona: 138 mg.

95. Rzepa gotowana, gotowana, odsączona, bez soli: 137 mg.

96. Jarmuż mrożony: 136 mg.

97. Chleb, chleb kukurydziany, sucha mieszanka przygotowana z 2% mleka, 80% margaryny i jaj: 135 mg.

98. Papryka słodka, zielona, liofilizowana: 134 mg.

99. Fasola czerwona surowa: 130 mg.

100. Eggnog: 130 mg.

101. Ciecierzyca, niedojrzałe nasiona, gotowane, gotowane, odsączone, bez soli: 128 mg.

102. Chleb, pszenica: 125 mg .

103. Fasola, czarne, dojrzałe nasiona, surowe: 123 mg.

104. Chleb, biały, przygotowany w handlu, tosty: 119 mg.

105. Mleko, producent, płyn, tłuszcz mleka 3,7%: 119 mg.

106. Ser, Neufchatel: 117 mg.

107. Zielone buraki, surowe: 117 mg.

108. Mięczaki, ostrygi, wschodnie, dzikie, gotowane, wilgotne ciepło: 116 mg.

109. Chleb o obniżonej kaloryczności, płatki owsiane: 115 mg.

110. Ser, twaróg, niskotłuszczowy, tłuszcz mleczny 2%: 111 mg.

111. Raab z brokułów, surowy: 108 mg.

112. Śmietanka, płyn, pół na pół: 107 mg.

113. Chleb, kiełki pszenicy, tosty: 100 mg.

114. Szpinak surowy: 99 mg.

Jeśli poprosisz kogoś o podanie nazwy pokarmu bogatego w wapń, prawdopodobnie ta osoba powie: szpinak.

jednak szpinak ledwo trafił na naszą listę.

Nie oznacza to jednak, że nie powinieneś martwić się o spożycie szpinaku.

Ponieważ szpinak jest bogaty w szczawiany, może zwiększać szanse na rozwój kamieni nerkowych, zwłaszcza jeśli poziom wapnia w moczu jest wysoki.

Innym aspektem, który mógł zwrócić Twoją uwagę, jest chleb.

Chociaż biały chleb znajdował się na pozycji 22 z imponującym 681 mg wapnia na 100 gramów, widzimy go ponownie na pozycjach 102 i 104 z odpowiednio 125 mg i 119 mg wapnia.

Dlaczego?

102, chleb pszenny, łatwo to wytłumaczyć. Jak widzieliśmy, cała mąka pszenna ma znacznie mniej wapnia niż białej mąki pszennej.

Ale co z liczbą 104?

Przeglądana baza danych nie określa, jaka mąka została użyta, tylko że chleb jest biały.

Jednak możemy śmiało założyć, że nie jest zrobiony z mąki wzbogaconej wapniem.

Jak najlepiej wykorzystać te informacje

Podczas przyjmowania wysokich dawek witaminy D Twoje bezpieczeństwo jest najważniejsze.

Jeśli osiągasz świetne wyniki z suplementacji, ale kończy się to uszkodzeniem nerek, serca lub mózgu z powodu hiperkalcemii, byłbyś w gorszym stanie niż na początku stosowania protokołu.

Jednak kontrolowanie poziomu wapnia nie jest łatwym zadaniem podczas suplementacji hormonem - witaminą D - który znacznie zwiększa zdolność organizmu do wchłaniania wapnia z pożywienia.

Rozwiązanie?

- Upewnij się, że unikasz wszelkiego rodzaju produktów mlecznych i ogranicz spożycie produktów znajdujących się u góry tej listy.
- Kieruj się rozsądkiem i dostosuj ilość spożywanego wapnia na podstawie wyników badań krwi i moczu.
- Jeśli Twój poziom wapnia wymyka się spod kontroli, staraj się spożywać około 1000 mg wapnia dziennie. To jest RDA wapnia.
- Jeśli Twój poziom wapnia jest bliski maksymalnej wartości dozwolonej przez laboratorium, rozważ całkowite zaprzestanie suplementacji witaminy D na tydzień lub dłużej.
- Uzupełnij suplementy dopiero po upewnieniu się, że poziom wapnia spadł do normalnego poziomu.

Zawsze upewnij się, że pijesz zalecaną ilość wody.

W ten sposób będziesz mógł czerpać korzyści z witaminy D bez szkody dla jej właściwości zwiększających wchłanianie wapnia.
Odpowiedz
#3
Żeby była jasność dla Wszystkich.....nie promujemy żadnej diety ani leczenia .....więc nie odpowiadamy za to, jeżeli ktoś się na to zdecyduje i ewentualnie ucierpi zdrowotnie....pozostawiamy to do indywidualnej oceny każdego i zalecamy ostrożność i rozwage Uśmiech
Odpowiedz
#4
wiadomosc dla czytających (szczególnie osób nowych nie zorientowanych w temacie)

OSTRZEŻENIE: „terapeutyczne zastosowanie witaminy D3 różni się od zastosowania profilaktycznego. Terapeutyczne zastosowanie tego hormonu witaminy D zawsze wymaga wskazówek i monitorowania przez lekarza ze specjalnym przeszkoleniem w celu przeanalizowania każdego konkretnego przypadku i ustalenia prawa W przeciwnym razie może dojść do poważnego uszczerbku na zdrowiu ”.

Cicero Coimbra

Protokoły witaminowe (takie jak np protokół Coimbry czy protokół Klennera) oraz inne metody leczenia które polegają na wykraczaniu znacznym poza powszechnie ustalone dawki różnych hormonów/witamin itp to nie są żarty i nie nalezy tego stosować samodzielnie (tylko i wyłącznie pod kontrolą przeszkolonego w danym protokole lekarza (w przypadku protokołu Coimbry w Polsce jest na razie jeden lekarz) a i wtedy należy to robić na własną odpowiedzialność.

W przypadku robienia czegokolwiek na własną rękę ryzyko zaszkodzenia własnemu zdrowiu jest bardzo duże!
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości