02-07-2016, 21:49
W upalne dni, robimy domowej roboty kwas chlebowy - jest to smaczny i orzeźwiający napój który ma też właściwości zdrowotne, dzięki witaminom i bakteriom probiotycznym wzmacnia organizm, jest zdrowy dla mózgu
i ma wiele cennych minerałów. Wklejam cytat z linku:
"Dzięki temu, że kwas chlebowy jest probiotykiem, wzmacnia także odporność, chroniąc przed chorobami. Dodatkowo - obniża poziom “złego" cholesterolu LDL i może być stosowany w profilaktyce miażdżycy. Kwas chlebowy to także skarbnica witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Ponadto fermentowany napój z chleba zawiera witaminę C i wiele składników mineralnych - zwłaszcza selen i cynk."
Czytaj więcej: http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/jedzenie-i-zabawa/art/8135992,zdrowy-kwas-chlebowy-zrobimy-sami-w-domu,id,t.html
Podaję proporcje na 5 litrów:
około 0,5kg wysuszonego (ew. zrumienionego w piekarniku) chleba na naturalnym zakwasie
5 litrów przegotowanej wody
sok z z jednej lub dwóch cytryn (wedle uznania)
garść rodzynek (może być też żurawina, rodzynki lub inne np. wiśnie)
pół łyżeczki drożdży górnej fermentacji - piekarnicze lub piwowarskie
250g cukru
Dzień 1 : suchy i przypieczony chleb zalewamy 5 litrami gorącej i przegotowanej wody i odstawiamy na 24 godziny (można przykryć pokrywką lub ściereczką żeby owady nie wpadały do garnka)
Dzień 2: odcedzamy i odciskamy chleb, zlewamy uzyskany roztwór do innego naczynia, wyciśnięty chleb wyrzucamy.
Następnie mieszamy 250g cukru w szklance przegotowanej wody do rozpuszczenia cukru i wlewamy do roztworu. Całość należy przelać do gąsiorka (lub ew. zostawić w tym samym naczyniu), dodać garść owoców (rodzynek, żurawiny itp), wlać sok z cytryny. Drożdże i łyżeczkę cukru rozpuścić w pół filiżanki ciepłej (ale nie gorącej) wody, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut a następnie wlać je do roztworu. Gąsiorek odstawić na 24 do 48 godzin (wedle uznania). Po ukończonej fermentacji, przecedzić kwas i przelać do plastikowych butelek do 3/4 wysokości. Ścisnąć butelkę, zakręcić i odstawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej do nagazowania. Potem można trzymać w lodówce. Tak przygotowany kwas ma trwałość około 2 tygodni. Smacznego.
i ma wiele cennych minerałów. Wklejam cytat z linku:
"Dzięki temu, że kwas chlebowy jest probiotykiem, wzmacnia także odporność, chroniąc przed chorobami. Dodatkowo - obniża poziom “złego" cholesterolu LDL i może być stosowany w profilaktyce miażdżycy. Kwas chlebowy to także skarbnica witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Ponadto fermentowany napój z chleba zawiera witaminę C i wiele składników mineralnych - zwłaszcza selen i cynk."
Czytaj więcej: http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/jedzenie-i-zabawa/art/8135992,zdrowy-kwas-chlebowy-zrobimy-sami-w-domu,id,t.html
Podaję proporcje na 5 litrów:
około 0,5kg wysuszonego (ew. zrumienionego w piekarniku) chleba na naturalnym zakwasie
5 litrów przegotowanej wody
sok z z jednej lub dwóch cytryn (wedle uznania)
garść rodzynek (może być też żurawina, rodzynki lub inne np. wiśnie)
pół łyżeczki drożdży górnej fermentacji - piekarnicze lub piwowarskie
250g cukru
Dzień 1 : suchy i przypieczony chleb zalewamy 5 litrami gorącej i przegotowanej wody i odstawiamy na 24 godziny (można przykryć pokrywką lub ściereczką żeby owady nie wpadały do garnka)
Dzień 2: odcedzamy i odciskamy chleb, zlewamy uzyskany roztwór do innego naczynia, wyciśnięty chleb wyrzucamy.
Następnie mieszamy 250g cukru w szklance przegotowanej wody do rozpuszczenia cukru i wlewamy do roztworu. Całość należy przelać do gąsiorka (lub ew. zostawić w tym samym naczyniu), dodać garść owoców (rodzynek, żurawiny itp), wlać sok z cytryny. Drożdże i łyżeczkę cukru rozpuścić w pół filiżanki ciepłej (ale nie gorącej) wody, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut a następnie wlać je do roztworu. Gąsiorek odstawić na 24 do 48 godzin (wedle uznania). Po ukończonej fermentacji, przecedzić kwas i przelać do plastikowych butelek do 3/4 wysokości. Ścisnąć butelkę, zakręcić i odstawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej do nagazowania. Potem można trzymać w lodówce. Tak przygotowany kwas ma trwałość około 2 tygodni. Smacznego.